Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az áramgenerátorok fontossága

Az áramgenerátorok fontossága
Mi is az az áramgenerátor? Miben különbözik a megszokott feszültséggenerátoros, avagy egyszerűen nevezve LED szalag tápegységektől? Melyik LED termékek igénylik, melyek nem? Ezekre a kérdésekre adunk választ a cikkünkben...

Áramgenerátor fogalma

Az áramgenerátor egy olyan speciális tápegység, vagy villamos erőforrás, ami ideális esetben állandó értéken tartja a fogyasztón átfolyó áramot, tekintet nélkül annak hőmérsékletére, ellenállására vagy egyéb jellemzőire.

Rövidzár esetén sem haladhat át a beállított értéknél nagyobb áram, de ez a valóságban már ritkán teljesül. A gyakorlatban ezek intelligens elektronikus kapcsolások, amik addig tudják a beállított áramerősséget tartani, amíg a fogyasztón eső feszültség az áramgenerátor kimeneti feszültségtartományában marad.

A LED és az áramgenerátor

Minden LED áramvezérelt eszköz, vagyis stabil, változatlan áramerősséget igényel. Ezt sokszor, de nem elégszer lehet hallani manapság, ha a LED-ről beszélgetünk. Annyiban érdemes csak ezt kiegészíteni, hogy - ha a LED-ről alkatrész szinten beszélünk - az adatlapokon meghatározott maximális áramtól (Forward Current, jele: IF, mértékegysége: mA) lefelé bátran eltérhetünk, csak felfelé nem. Ez annyit jelent, hogy egy 300mA-es LED teljes nyugalommal üzemeltethető például 250mA-en.

Minden LED-hez, amiből a termékek felépülnek, van egy szabványos áramgenerátor, ami azt a célt szolgálja, hogy a lehető legpontosabban megközelítse a szükséges áramot, és azt stabilan tartsa. Ez a valóságban 8-10 áramerősséget jelent, amikhez igény szerint gyártanak generátorokat. Ilyen igény lehet egy IP68-as védettség, ami miatt egy nagy vízhatlan fém dobozt kapunk, vagy az, hogy a lehető legkisebb helyen elférjen. Ilyenek üzemelnek például minden LED lámpában és a minőségi LED reflektorokban.

Sajnos utóbbiakról nem mindig jelenthető ki, hogy áramgenerátorral vannak meghajtva, az olcsóbb, kevésbé minőségi példányok egy egyszerű feszültségtápot kapnak általában. Ez okozza azt a rossz hírt, hogy a LED reflektorok hamar meghibásodnak.

Miben különbözik egy LED szalag tápegységtől?

Általánosságban az egyenfeszültségű tápegységekről annyit tudunk, hogy stabil 12V jelenik meg a kimeneti oldalukon, így 12V-os termékek ellátására alkalmasak. Kicsit szakszerűbben ez annyit jelent, hogy a szekunder oldalon a beállított feszültség 12V, és a névleges áramerősségükig képesek árammal ellátni a fogyasztókat.

Rögtön itt már látszik is a különbség a két eszköz között. Az áramgenerátor stabilan az áramot tartja, és egy meghatározott feszültség tartományban tudja ezt megtenni. Ezzel szemben a feszültséggenerátor, érthetőbben elnevezve a LED szalag tápegység pedig egy stabil feszültség mellett képes 0mA-től a névleges áramerősségéig ellátni a fogyasztókat árammal.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy egy áramgenerátor esetében ha tetszik, ha nem, a fogyasztónkon a meghatározott áram fog áthaladni, míg a LED szalag tápegységből - a saját határain belül - tetszőleges áramot vehet fel az eszközünk.

Ma már az intelligensebb generátorok érzékelik, ha egy fogyasztó nem tudja a meghatározott áramot felvenni, és ilyenkor bizonyos mértékben le tudják szabályozni a kimeneteket, hogy a fogyasztó ne károsodjon.

Hol elengedhetetlen a használatuk?

Bizonyos termékeknél, mint például a LED szalagok, nincs szükség áramgenerátorra, mert a felépítésük alapvetően több, 3-6 LED-ből és 2-4 ellenállásból álló soros kapcsolások, amiket a szalag hosszában párhuzamos kapcsolásokban helyeznek el. Ebben az esetben az ellenállások kiszűrik a tüske szerű feszültség ingásokat, így a LED nem károsodik a feszültségtápos használat mellett.

Nagyon sok gyártó nem használja ki a LED-ek teljesítményét a szalagoknál, ezért van az, hogy a méterenként 60 LED mellett az SMD 5630-as szalagok 12-19W/m közöttire lettek tervezve, míg könnyen kiszámolható, hogy ha egy darab SMD 5630-as LED 0,5W, akkor 30W/méter kellene legyen a végeredmény. A gyártók ezzel is óvják a termékeket, mivel így legfeljebb 60%-ig terhelik őket.

LED reflektorok és lámpák viszont a legtöbbször igénylik az áramgenerátort, mivel csak azzal érhető el igazán jó fényhasznosítás. Ettől függetlenül a legtöbb gyár nem alkalmazza, csak a nagyon prémium termékeiknél, mivel a megoldás magában hordja a lehetőségét, hogy a kis helyre bezsúfolt technika és a LED-ek által termelt hőt nem lehet kellően jól elvezetni, így a termék károsodik.