Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

LED fényhíd vagy munkalámpa felszerelése és bekötése

LED fényhíd vagy munkalámpa felszerelése és bekötése
LED fényhíd vagy munkalámpa szakember segítsége nélkül is felszerelhető, illetve beköthető. Néhány dolgot azért érdemes tudni mielőtt hozzá fognál a munkához, hogy elkerüld a lehetséges buktatókat.

Felszerelés előtt próbáld ki a LED fényhidat!

Mielőtt hozzáfognál a munkához érdemes letesztelni a LED fényhidat, mivel a leggondosabb szállítás mellett is előfordulhat sérülés. A próbát legegyszerűbben úgy végezheted el, ha az autó akkumulátorához csatlakoztatod a LED fényhíd vezetékeit. A piros vezetéket a pozitív, a fekete vezetéket pedig a negatív pólushoz. Ha minden rendben és világít a fényhíd, akkor kezdődhet a felszerelés.

 

Erre figyelj a LED fényhíd rögzítésénél!

A legfontosabb, hogy ne gumi, műanyag vagy üvegszálas felülethez próbáld rögzíteni a fényhidat vagy munkalámpát, mivel a lehetséges vibrációk egyrészt kárt okozhatnak a fényhídban, másrészt zavaróak lehetnek a fényhíd használata során.

Lehetőleg egyenes felületre szereld a fényhidat a hozzá tartozó szerelékekkel. Domború felületre használj menetvágó csavarokat. Bukócsőre vagy gallytörőre különleges szerelékre lesz szükség, amit Neked kell lehajtani vagy felfúrni a stabil rögzítés érdekében.

A Felszerelés lépései:

  • Rögzítsd a tartókonzolokat a fényhíd vázának oldalán a szegecsekhez
  • Helyezd fel a fényhidat olyan helyre, ahol a hátoldala jól tud szellőzni
  • A csatornapántok segítségével pontosan igazítható a fényhíd
  • Mérés után jelöld a furatok helyét, majd fúrd ki a lyukakat
  • Rögzítsd az autóhoz a konzolokat, majd rögzítsd a konzolokhoz a fényhidat

A felszereléshez használd fel a fényhídhoz kapott összes csavart és alátétet.

 

Erre ügyelj a bekötéskor!

Áramtalaníts

Kösd le az akkumulátor negatív pólusáról a vezetéket (fekete), ügyelve arra, hogy vissza ne pattanhasson az akksi pólusához. Ezután csatlakoztasd le a pozitív (piros) vezetéket is.

A vezetékezésről

Fontos, hogy megfelelő méretezésű vezetéket használj, mivel az alul méretezett vezetékek felforrósodhatnak és akár tüzet is okozhatnak. Az átlagos, autóiparban használt vezetékek GPT osztályúak. Az ilyenek megfelelnek a LED fényhidak bekötéséhez is.

A vezetékeket tartsd távol a motor hőjétől és ne használj többet kábelekből, mint a szükséges hossz. Ha tetőre szerelted a fényhidat, akkor a szélvédőkeret mentén vezesd a kábeleket. Eltérő színű vezetékeket használj az egyszerűség és nyomon követhetőség kedvéért. Feketét a földeléshez, pirosat az áramellátáshoz, a sárga színűt pedig a kapcsolókhoz.

A csatlakozók

Az off-road környezethez illő vízhatlan csatlakozókat szükséges használnod. Ezek a csatlakozók szorosan illeszkednek. Ha esetleg autósboltban nem találsz ilyeneket, akkor motorcsónakokhoz való csatlakozókat is beszerezhetsz.

Relék

Ha a LED fényhíd vagy munkalámpa több, mint 5 A-t vesz fel, akkor célszerű relét is beépíteni. A relé a jármű elektromos rendszerében keletkező hiba esetén védi a fényhidat az esetleges túlterheléstől. Győződj meg arról, hogy a relé kapacitása nagyobb legyen, mint a fényhíd vagy munkalámpa által felvehető maximális árammennyiség! A célnak általában egy 40 A-es autóipari relé megfelel, de a biztonság kedvéért érdemes ellenőrizni a termékspecifikációkat.

A relék 1 A-es vagy kisebb megszakítókat használnak, így sokkal kisebb megszakítót és kapcsolóvezetéket is használhatsz az áramellátást biztosító vezetéknél. Legalább 10-A-es kapcsolót használj. A reléket és kapcsolókat a pozitív kábelhez kell csatlakoztatni.

A fentiekből is látszik, hogy azért kell némi szakértelem a felszereléshez, illetve a bekötéshez is. Bízunk benne, hogy hasznos segítséget adtunk a munkához.

 

Kattints ide ha minőségi LED fényhidat vagy munkalámpát keresel!