Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Chip On Glass - Mi az a COG LED?

Chip On Glass - Mi az a COG LED?
Retro hatású filament LED lámpa, avagy Chip On Glass. Miért jó? Miért korszerű? Miben különbözik a korábbi társaitól? Bemutatjuk aCOG LED lámpákat.

Chip On Glass LED gyártástechnika, avagy COG

Korábban a LED lámpák úgy készültek, hogy a lámpa belsejében egy - többnyire - aluminiumból készült sík NYÁK lapon (PCB = Printed Circuit Board) több LED-et helyeztek el különböző variációkban. Mivel a legtöbb helyen a magasságból adódóan ez a megoldás minden igényt kiszolgált, így nem jelentett gondot, hogy szigorúan véve ez egy fajta felületvilágító megoldás. A filament izzók megjelenésével az olyan helyekre is rakhatunk LED-et, ahová korábban nem tudtunk.

Ezek a LED fényforrások általában 1-1,5W-os "izzószálakból" épülnek fel, amik jellemzően zafír, vagy üveg hengerek, bevonva foszforral. Innen, és a technológia elődje után (COB - Chip On Board) kapták a Chip On Glass elnevezést is. A két legnagyobb előnyük és újdonságuk a magas sugárzási szög, ami miatt minden korábbi LED lámpától jól megkülönböztethetőek, és a kiemelkedő fényhasznosításuk. A magas fényhasznosítás mellett ezeknek a termékeknek a színhűsége is kiváló.

Hűtés és hőleadás

Első pillantásra azt hihetnénk, hogy ezek a LED lámpák nem rendelkeznek hűtéssel, mivel nem kaptak egyet sem az eddig megszokott megoldásokból: hűtőfelület, hűtőborda vagy fém ház. Rögtön eszünkbe is jut a nagy kérdés: miért nem melegszenek túl ezek a fényforrások?

A válasz nem egyszerű, de megérthető:

  • a chipek hengeres testek, így a hűtésre alkalmas felületük sokkal nagyobb, mint ugyan ekkora teljesítményre vetítve a korábbi SMD vagy COB típusoké.
  • a magas fényhasznosításban nagy szerepe van a 100-150mA-es meghajtó áramnak, szemben a régebbi 300mA-rel. Ehhez annyit kell tudnunk, hogy minél kisebb áramerősségű egységekből rakjuk ki ugyan azt a teljesítményt, annál jobb fényhasznosítást érhetünk el.
  • a lámpák búrája a wolfram szálas izzóknál használt inert gázzal vannak feltöltve, így a hosszú élettartam biztosított

Retro látvány és energiatakarékosság egyben

A hagyományos, izzószálas lámpákhoz megtévesztésig hasonló filament lámpák a Chip On Glass (COG) technológiával készültek, így a belépő szériák fényhasznosítása is átlagon felüli. Korábban megszokhattuk, hogy az egyes COB típusok fényhasznosítása 60-110 lumen/watt között mozog a teljesítmény és a kialakítás függvényében. A COG technológia esetében a belépő szint is már 100 lm/W, és egyes példányok elérhetik a 130lm/W-os fényhasznosítást is. Példának okáért egy 4W-os filament lámpa 400-480 lumen fényárammal bír.

Sugárzási szögüket tekintve szintén eltérnek korábbi SMD vagy COB társaiktól, mivel a fénykibocsátó részek nem egy felületen, hanem egy hengeres üveg szálon helyezkednek el. Ezek nagyjából függőlegesen állnak, így körbe, minden irányba sugároznak. A lámpák sugárzási szögét gyakorlatilag csak a foglalat és az áramgenerátort takaró műanyag rész csökkenti, de így is 300° körüli szögről tudunk beszélni, néha nagyobbról is, ezért egészen egyedülálló és új megoldásról beszélhetünk.

Jellemző felhasználásuk

Mivel egy korszerű technológia jelent meg egy mindenki számára ismerős és dekoratívnak tekintett kivitelben, így nem csak az eddig ismert helyeken lehet alkalmazni ezeket a lámpákat. Ahol a LED izzók eddigi formaviláguk miatt nem illeszkedtek egy régebbi dizájnú helyiségbe, ott megoldást jelenthetnek a régi technika üveg burkolatát idéző COG LED lámpák. A díszes, régi falikarok, csillárok, mennyezeti lámpák és éjjeli lámpák már nem kell, hogy a hatalmas hőveszteséggel működő izzószálas vagy halogén lámpákkal legyenek ellátva, mivel ez az új technológia hitelesen utánozza a régi fényforrások formavilágát. 

A lakberendezés mai trendjei közül egyre több mutat abba az irányba, amiben az üveg búrás fényforrásokat egyedi formákba rendezve, vagy csak egyszerűen, minimalistán a mennyezetről lelógatva alkalmazzák. Az ilyen világítótestek korábban mind hagyományos villanykörtékkel lettek megoldva, de ma már az új Filament LED lámpák ezeket tökéletesen kiváltják, mindezt az eddigi legenergiahatékonyabb megoldással.

COG LED lámpák általános tudnivalói:

  • UV és IR sugárzástól mentes fény - a számunkra látható spektrumon kívül nincs felesleges kibocsájtás
  • Magas fényhasznosítás (>100lmW) - így nem felesleges hőt termel a fényforrás, hanem az energia legnagyobb része világításként jelentkezik
  • Kiemelkedően hosszú élettartam: 20-50.000 óra
  • Nincs vibrálás és a fel-/lekapcsolásokra érzéketlen
  • A nem dimmelhető típusok potméteres fali szabályzókkal ritkán működnek együtt