Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Közvilágítás környezettudatosan LED technológiával

Közvilágítás környezettudatosan LED technológiával
Már a közvilágításban is egyre nagyobb teret hódít a LED technológia. Ismerd meg a LED közvilágítás előnyeit hagyományos társaikkal szemben!

Közvilágítás környezettudatosan LED technológiával

Az utóbbi években a villamosenergia-termelési adatok és a keresleti adatok közötti különbség aggodalomra ad okot, mivel ez azt jelenti, hogy az áramellátó rendszer nem képes kielégíteni az energiaigényt. A nemzetközi tanulmányok szerint a világítás a világ villamos energiájának 19 százalékát és az otthoni energiafogyasztás 25-30% -át adja. Muszáj tehát odafigyelnünk az energiatakarékosságra.

Mitől nevezhető energiatakarékosnak, illetve költséghatékonynak a LED világítás?

A lakossági LED-ek legalább 75%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, és 25-ször hosszabb ideig tartanak, mint az izzólámpák.

Működése során elenyésző mennyiségű hőt termel. A hagyományos izzó a kapott energia nagy részét melegítésre használja, ezáltal a fényhasznosítása elenyésző a LED-éhez képest.

A LED nem tartalmaz izzószálat, nem érzékeny a ki-be kapcsolgatásra, így ritkán szorul cserére. Nem utolsó szempont, hogy ezáltal kevesebb hulladék keletkezik és költséghatékonyabb is. A bekapcsolás után a LED-ek azonnal a névleges fényáramot adják, nincs bemelegedési időszak, tehát nincs „újragyújtási” késés. 

Ugyan kevesebb karbantartást igényel, de nem szabad elhanyagolni a lámpatestek tisztítását, továbbá ellenőrizni kell a tartószerkezetet, vezetékeket csakúgy, mint minden más típus esetében. Ritka esetben szükségessé válhat az elektronika cseréje is.

Milyen hatása van a hideg árnyalatú LED fénynek az élővilágra?

A nagynyomású nátriumlámpás világításhoz képest a LED-ek színhőmérséklete hidegebb, kékes árnyalatú. A kék fény a természet alapvető eleme, maga a Nap is sugározza azt. Szerepet játszik számos élettani folyamatban, mint pl. a cirkadián ritmusban (ez az ú.n. alvás/ébrenlét ciklusait vezérlő biológiai óra) A túlzott mennyiségű mesterséges kék fény zavarokat okozhat ebben a ritmusban.

A folyamatosan fejlődő, egyre korszerűbb LED technológia mellett ez minimálisra csökkenthető anélkül, hogy a hatékonyság és teljesítmény visszaesne. A LED-ek színhőmérséklete már választható melegebb árnyalatban is.

Miért előnyösebb a kék fény az utcai világításban?

Az utcai világításban hasznos a kék fény jelenléte mind esztétikailag, mind biztonsági szempontból:

  • természetesebben látszódnak a tárgyak színei
  • könnyebb a tárgyak és személyek azonosítása
  • jobban elkülönül a tárgy és háttér közötti kontraszt.
  • nem mosódik egybe a periféra rossz látási viszonyok mellett sem

Hogyan csökkenthető a fényszennyezés LED világítással?

„Fényszennyezés: olyan mesterséges zavaró fény, ami a horizont fölé vagy nem kizárólag a megvilágítandó felületre és annak irányába, illetve nem a megfelelő időszakban világít, ezzel káprázást, az égbolt mesterséges fénylését vagy káros élettani és környezeti hatást okoz, beleértve az élővilágra gyakorolt negatív hatásokat is.” - (Az OTÉK definíciója)

A fényszennyezés leküzdésének az egyik legfontosabb eleme, hogy a fényforrások ernyőzöttek legyenek, a szükségtelen (és így káros) irányba menő fényeket kiszűrjék.

A LED-es lámpatestek szerencsére már nagyon jól irányított fényt adnak - ha megfelelően tervezik és telepítik a világítást, ez a probléma már eltűnik. A világítás legoptimálisabb vezérlése az éjszakai fényáram-szabályozással érhető el, amely a fényerő mérséklését jelenti a legkevésbé forgalmas időszakban.

Összegezve: Miért válasszunk LED világítást közvilágításként?

Energiatakarékos működésük, költséghatékonyságuk és ritkább karbantartási igényük által is előnyös a LED világítás. A köz- és közlekedésbiztonság szempontjából a jobb megvilágítási szint, környezettudatosság szempontjából pedig a LED közvilágítási rendszerek szabályozhatósága szól alkalmazása mellett.