Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

LED szalag tápegység számítás

LED szalag tápegység számítás

Gyakorta felmerülő kérdés, hogy milyen tápegységet válasszunk a különböző LED szalagok számára. A könnyű számolás kedvéért készítettünk egy nagyon egyszerű excel tápegység kalkulátort. Lássuk, hogy működik...

LED szalag tápegység számítási alapok

Mielőtt rátérnénk a lényegre, érdemes pár szót ejteni arról, hogy miért is akkora feladat a tápegység teljesítmény számolás. Alapvetően azt az egy tényt kell szem előtt tartani, hogy minden LED szalag trafó teljesítménye (pl.: 120W) egy névleges teljesítmény, ami kimeneti feszültsége (pl.: 12V) és a névleges áramerősségének (pl.: 10A) szorzata.

A kulcsszó a "névleges" jelző, ami annyit jelent, hogy számításon alapul, így amikor a tápegységet méretezzük, feltétlenül hagynunk kell egy bizonyos teljesítmény rátartást a LED szalagok teljesítményén felül. Ez jellemzően 15-20% szokott lenni, ha meghatározott hosszú LED szalaghoz szeretnénk tápegységet választani.

A LED szalag kalkulátor a linkre kattintva tölthető le, illetve korábban írtunk egy cikket is a témában.

LED szalag hossz számítás

Mi a feladatunk abban az esetben, ha a tápegységünk már megvan, és csak LED szalagot szeretnénk hozzá választani? Nem egyszerű ilyen esetben sem megbecsülni, hogy mennyi a maximum hosszúság, amit használhatunk, de a kalkulátor segítségével ezt is nagyon könnyen megtudhatjuk.

Lássuk, hogy működik:

  • LED szalag hossz esetében írjuk be a vásárolt hosszúságot a felső sárga mezőbe, és a hozzá tartozó zöld mezőkben megkapjuk a különböző szalagok esetében a szükséges minimum táp teljesítményt. Fontos, hogy a kapott értéknél csak nagyobb tápegységet válasszunk.
  • Abban az esetben, ha a meglévő trafóhoz választanánk szalagot, a második sárga mezőbe írjuk be annak teljesítményét, és a hozzá tartozó zöld cellákban megkapjuk, hogy hány méter LED szalagot képes ellátni. Fontos, hogy a kapott értéknél hosszabb szalagot nem szabad rákötni.

LED szalag kalkulátor

Kattints ide és szerezd be nálunk a megfelelő tápegységet kedvező áron!