Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

RGB LED szalagos rendszer felépítése jelerősítővel

RGB LED szalagos rendszer felépítése jelerősítővel
Összefoglaljuk, hogyan épül fel egy teljes RGB LED szalagos rendszer az általunk forgalmazott LED termékekből. A végeredmény tökéletesen használható, és otthoni körülmények között is összeszerelhető.

RGB vezérlő, jelerősítő és RGB LED szalag bekötése

A tápegységek 230V-os bekötéséről most nem ejtünk szót, inkább a vezérlésre helyezünk hangsúlyt. Alapvetően minden rendszer megépítésekor két külön tápegység használatát javasoljuk. Egy kell az RGB vezérlőhöz és egy pedig a jelerősítőhöz. Ennek több oka van, de végfelhasználóként a legfontosabb, hogy teljesen biztonságos és adott esetben egy műszaki hiba könnyen javítható legyen.

A jelerősítő bekötése a korábbiakban már bemutatott módon zajlik, csak annyi dolgunk van, hogy az RGB LED szalagot az erősítőbe színhelyesen csatlakoztassuk. Mielőtt a tápegységeket a hálózatra kötjük, győződjünk meg róla, hogy minden sorkapocsban megfelelően vannak a kábelek behelyezve, és egyik sem tud kicsúszni véletlenül, vagy a további szerelés során. Fontos tudni, hogy egy esetleges zárlat könnyen az eszközeink meghibásodását jelentheti, ezért nagyon fontos, hogy minden vezeték a helyén legyen.

RGB LED szalag 2

Több jelerősítő és LED szalag használata

Több jelerősítő használata sem jelent problémát, ahogy az alábbi bekötési ábrán láthatjuk. Elsőre bonyolultnak tűnhet, de ha "elindulunk" a vezérlő kimeneteitől, könnyen megérthető. A vezérlő alapvetően képes az adatlapján meghatározott áramerősségig LED szalagot vezérelni, ezért a szalagot be is köthetjük. Figyeljünk arra, hogy a teljesítmény mindig névleges, ezért annak megfelelő hosszúságot használjunk.

Ahhoz, hogy a többi jelerősítőt is tudjuk használni, mindegyiket be kell táplálni megfelelő LED szalag tápegységgel. Jelen példában az erősítőknek egy darab közös tápegységük van. Ebben a formában ez kivitelezhető, ha a táp elég nagy teljesítményű, illetve ha közel helyezkednek el egymáshoz a LED szalagok és erősítők. Nagy távolságoknál ajánlott külön tápok használata, mivel az áram nagyon jól ismeri a fizika törvényeit, és hosszú vezetéken számottevő feszültség-csökkenés tapasztalható. Ez RGB szalagok esetén hibás színkeverést és alacsonyabb fényerőt okozhat.

Minden erősítőnek szüksége van saját jelre, amit a központi vezérlőről vehetünk le a legkönnyebben, ahogy az ábrán is látszik. Ezt megtehetjük egyesével is, vagy a megszokott módon, gerincvezetékek alkalmazásával. Egy ilyen rendszer elkészítésekor elengedhetetlen, hogy a megfelelő RGB LED szalag kábeleket használjuk, így a bonyolult bekötéseknél sem hibázhatunk a színek bekötésével.

RGB LED szalag 3

Fontos megjegyezni, hogy a rajzon csak az egyszerűség kedvéért alkalmazunk a külön erősítőknek közös tápegységet. Külön tápok használata javasolt ilyen rendszerek esetében. Erről bővebben itt olvashat.