Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

RGBW LED szalagokról általánosságban

RGBW LED szalagokról általánosságban
Mit tudunk az RGBW LED szalagokról? Milyen a közös chip, és milyen színek állíthatóak elő vele? Feszültségek, fényerők, összefüggések. Minden, amit az RGBW-ről tudni érdemes.

RGBW LED szalagokról röviden

Miért jelentek meg az RGBW szalagok?
Miután az RGB szalagok nagy sikerrel elterjedtek, feltámadt az igény arra, hogy ne csak keverni lehessen a fehér fényt az SMD 5050-es LED belsejében elhelyezett 3 chip segítségével, hanem legyen egy opció tiszta fehér színre is. Ehhez tudni kell, hogy mikor RGB-ből keverünk ki valamilyen fehér színt, az szinte biztos, hogy nem éri el ugyan azt a fehér hatást, mint egy fehér LED szalag.

Milyen típusokat különböztetünk meg?
Alapvetően két jól elkülöníthető megoldása van az RGBW gyártásnak. Az egyik, ami sokkal homogénebb vetített fényt hoz létre, amikor az SMD5050-es LED-ben nem három, hanem 4 chip helyezkedik el. Ilyenkor a negyedik chip a fehér, ami a legtöbb gyártónál választható színhőmérsékletű. Legelterjedtebbek a hideg- és melegfehér példányok, míg a természetes fehér chipeket alig használják ilyen szalagokhoz. Előnye ennek, hogy nem veszíti el a felhasználó a lehetőséget, hogy szalaggal homogén fényt állítson elő, hátránya pedig, hogy ennek a megoldásban van kisebb arányban a fehér szín.

A másik megoldás az, amikor a fehér LED a szalagon kap helyet. Ilyenkor általában minden második LED helyére helyettesítik be a fehéreket. Előnye ennek, hogy kisebb a teljesítménye, hátránya viszont, hogy RGB használat mellett csak egy 30 led/m-es szalagnak felel meg, mivel a fehérek nem vesznek részt a színkeverésekben.

Milyen feszültségű szalagokat különböztetünk meg?
Két feszültséggel találni ilyen típusokat a piacon, 12V és 24V-os LED szalag. Általában van lehetőség arra, hogy válasszunk közülük, de ne felejtsük el, hogy ritkán használt szalagokról van szó, így könnyen lehet, hogy egy-egy széria gyártását befejezték, ezért már nem kapható. Mi a törekszünk arra, hogy a lehető legszélesebb palettával rendelkezzünk, de így is előfordul, hogy csak egy megoldást tudunk forgalmazni.

Mit tegyek, ha nem tudom a feszültségét?
Először is meg kell nézni a termék adatlapját az áruházunkban, illetve a szalag csomagolását, hogy milyen feszültség szerepel rajta. Amennyiben nem tekercsben érkezett a szalag, hanem vágott méterben, akkor van esély rá, hogy nem lesz a csomagoláson. Ha semmi sem segít, végső megoldásnak megpróbálhatjuk kikövetkeztetni. Amennyiben 3 LED után következik egy vágópont, szinte biztosan 12V-os szalagról beszélünk, míg 6 LED esetén már több lehetőség van.

Ha minden 6. LED után következik egy vágópont, akkor közös chipes esetén (minden LED-ben 4 chip van) szinte biztosan 24V-os a LED szalag, mivel ezek mindegyike sorba van kötve. Ha a fehérek külön vannak az RGB LED-től, vagyis minden második különbözik az előtte lévőtől, akkor lehet 12V-os és 24V-os is a szalag. Ha az azonosak sorba vannak kötve szegmensenként, akkor 12V feszültségű, ellenkező esetben 24V.

Ilyen helyzetekben nem javasoljuk tapasztalatlan felhasználók számára, hogy megpróbálják kilogikázni, mert könnyen lehet hibázni, amiből eredően komoly anyagi kárral számolhatunk, mivel ezek a szalagon nem tartoznak általában az olcsó termékek közé. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjük ki szakértő véleményét.