Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

4 csatornás erősítő bekötése

4 csatornás erősítő bekötése
A LED szalagok előnyeiről és az elenyésző hátrányokról már sok szó esett, hiszen ezek a termékek hihetetlen népszerűségnek örvendenek, természetesen nem véletlenül. Azonban sok esetben olyan további eszközökre lehet szükségünk, amik összeszerelése első hallásra ijesztő lehet. A következőkben tehát az erősítők beszereléséhez szeretnénk segítséget és némi információt nyújtani.

Miért lehet szükség jelerősítőre?

A jelerősítő használata, akár négy csatornás, akár más típusú, legtöbbször abban az esetben merül fel, ha hosszabb, vagy esetleg valamivel bonyolultabb LED szalagos rendszert szeretnénk létrehozni. Ez lehet akár a stukkó vagy álmennyezet teljes vonalán végig futó világítás vagy egy összetettebb, színváltoztató installáció.

A jelerősítő elsődleges célja, ahogy a neve is mutatja, a szalagot vezérlő jel továbbítása, illetve felerősítése. A segítségével megelőzhető az a rendkívül bosszantó helyzet, hogy a szépen felhelyezett, két oldalról táplált hosszú LED szalagunk fénye a szalag egyes részein valamivel halványabb. Ez a szerencsétlen helyzet annak köszönhető, hogy a szalag hosszúsága miatt a jel útközben elveszik, lelassul, hiába figyeltünk arra, hogy mindkét oldalról érkezzen. Mivel egy betáplálási ágról legfeljebb öt méternyi LED szalag üzemeltethető, ezért, ha a megvilágítani kívánt felület nagyobb, akkor valószínű, hogy beleütközünk ebbe a problémába.

Mielőtt munkához látnánk

A LED szalagok népszerűségének kulcsa kétségtelenül abban rejlik, hogy könnyedén igényeink szerint alakíthatók, vagyis vághatók, toldhatók és a hajlékonyságuknak köszönhetően szinte minden felületre szépen illeszkednek. Azonban ezen remek tulajdonságok mellett is jó, ha észben tartjuk azt az aranyszabályt, hogy pontos méréseket kell végezni, mielőtt elkezdenénk a szerelést. Ez a későbbiekben sok fejfájástól megkímélhet bennünket, és az sem elvetendő ötlet, hogy valamivel hosszabb szalagot vásároljunk, így nem ér minket meglepetés, az esetleges felesleget pedig könnyedén el tudjuk távolítani.

A négy csatornás jelerősítő elsősorban RGB LED szalagok esetében használatos, hiszen az egyes színek, a piros, zöld és a kék külön csatornán érkeznek, emellett pedig van egy negyedik csatorna, ami ezen színek együttes megjelenését teszi lehetővé.

A segítségével tehát olyan átmenetes és kevert fényeket hozhatunk létre, amik bármely szoba izgalmas kiegészítőjévé válhatnak.

A másik fontos szempont, amit érdemes figyelembe venni, annak előzetes megfontolása, hogy pontosan milyen szalagra van szükségünk, még pontosabban, hogy milyen hatást kívánunk elérni az így létrehozott világítással, melyik helységbe szánjuk és hogy ott milyen hatásoknak van kitéve. Ebben korábbi bejegyzéseink sok segítséget nyújthatnak.

A jelerősítő bekötése

A tervezési szakasz után jöhet a tényleges szerelés!

A négy csatornás jelerősítő bekötése valójában igen egyszerű folyamat, nem feltétlenül igényel szakértelmet, hiszen a jelerősítők mellett mindössze a LED szalag vezetékre és csavarhúzóra van szükségünk az összeállításhoz. A bekötés során a jelerősítő bemeneti, sorkapcsos csatlakozóihoz kötjük a szalagot és miután ellenőriztük, hogy továbbra is működik a LED szalag, tulajdonképpen kész is vagyunk!

A leglényegesebb a négy csatornás jelerősítő bekötésénél az az, hogy az egyes csatornákat színhelyesen csatlakoztassuk, vagyis, hogy az erősítő megfelelő csatornájába kössük a piros, zöld, kék és a közös csatornát is. Ez nemcsak az optimális működés miatt kifejezetten fontos, hiszen a program, amely a színek váltakozását, vagy esetleg az átmeneteket irányítja nem tudja megfelelően megjeleníteni őket, ha felcseréltük a sorrendet. A színhelyes bekötés azonban azért is fontos, mert így megelőzhetjük az eszköz gyors elöregedését, illetve egyes műszaki hibákat is. Tehát maga a bekötési folyamat egy kis utánajárás után pofonegyszerű lesz mindenki számára.

Azonban arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy milyen tápegységre van szüksége az egyes jelerősítőknek. Ha azért döntöttünk jelerősítő mellett, mert a LED szalag túl hosszú és nem feltétlenül világít minden szakaszon ugyanúgy, akkor szinte biztos, hogy a jelerősítőnek is szüksége lesz az extra áramellátásra. A megfelelő tápegység kiválasztásáról már korábbi bejegyzésekben írtunk, ezeket érdemes újra átböngészni, mielőtt döntenénk.

Amit még fontos kiemelni a jelerősítő áramellátásánál az az, hogy amennyiben lehetséges, próbáljuk meg elkerülni azt, hogy ugyanarra a tápegységre kötjük be, mint ami a szalagot működteti. Ez azért is problémás, mert egyes szalagoknál ez már túlterhelést eredményezhet és emiatt a szalag esetleg túlmelegedhet, ami balesetveszélyes, ezért biztonságosabb, ha külön tápegységet szerelünk a rendszerbe a jelerősítő számára. A másik előnye a külön tápegységnek az, hogy a több összekapcsolt rendszerben könnyebb megtalálni az esetleges hibát, azáltal, hogy az egyes részeket izoláljuk és ellenőrizzük a működésüket, így időt és energiát spórolunk vele.

Erős jel, megbízható működés

A négy csatornás jelerősítő tehát azért lehet fontos számunkra, mert megkönnyíti a világítástervezést és biztosít minket arról, hogy a kiválasztott LED szalag fényét teljes pompájában élvezhessük a szalag teljes hosszában. Emellett segít abban is, hogy a szalag biztonságosan és hosszan tartóan működhessen, anélkül, hogy a fogyasztása jelentősen megnövekedne. A teljesítmény és esztétikum mellett azért is hasznos eszköz a jelerősítő, mert segítségével izolálhatók az esetlegesen felmerülő problémák, így a hibaelhárítás is könnyebbé válik. Összességében tehát, ha megbízható, és esztétikus megoldást keresünk, mindenképpen fontoljuk meg a jelerősítő használatát!