Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért jó a LED szalag, és hogyan válasszunk?

Miért jó a LED szalag, és hogyan válasszunk?
Rengeteg karaktert szánunk arra, hogy bemutassuk a LED szalag előnyeinek sorát. Ezek az irományok elsősorban technikai paraméterek összehasonlítására koncentrálnak, kimutatják milyen számszerűsíthető előnyökkel bír alkalmazásuk, de ritkán beszélünk arról, hogy a gyakorlatban milyen klasszikus helyzetekben bizonyulhat ideális megoldásnak, pusztán praktikus szempontok alapján.

Bevezető

Egy pillanatra eltekintve minden világítástechnikai zsargontól, a LED szalag leginkább meghatározó előnye, hogy kialakításának köszönhetően olyan helyekre is könnyedén telepíthetjük, melyek amúgy nem sok lehetőséget engednek a hagyományos lámpáknak. Ezzel kézenfogva jár, hogy amíg a klasszikus világítótestek valamilyen koncentrált irányból sugároznak fényt, a LED szalag egyenletesen sugároz teljese felületén – feltéve, hogy biztosítottuk a szükséges betáplálást. 

Mindezekből következik, hogy a LED szalag felhasználása elsősorban azokban a helyzetekben tekinthető kifejezetten indokoltnak, melyekben erős lakberendezési szempontokat szeretnénk követni.  Mivel a LED szalag gyakorlatilag bármilyen felületre telepíthető, a lehetőségek tárháza végtelen. 

A kevesebb néha több!

Ha nem kifejezetten a tér életvitelszerű bevilágítása a cél. Ha olyan megoldást keresünk, mely elsősorban a hangulat megalapozásában segít, vagy a fő világítás kiegészítőjeként keresünk lehetőségeket, a stukkók mögé rejtett vagy szegőlécek mellé rögzített LED szalag ideális lehet. 

Értelemszerűen a LED előnyei a szalagos kivitelben is garantálja általános előnyeit. Vagyis a kiemelkedő élettartam, a hagyományos lámpákkal való összehasonlítás alapján kifejezetten takarékos üzemeltetés jellemzi ezeket. 

Nagyobb választék, nagyobb kockázat

Mivel a LED szalagok manapság már rengeteg színben, sőt színhőmérsékletben kapható, teljesen mindegy, hogy otthoni irodai vagy üzleti felhasználásról van szó, egészen biztos találunk ízlésünknek és a mindenkori felhasználásnak megfelelő terméket. Természetesen érdemes alaposabban tájékozódni, ugyanis a technológia népszerűsége törvényszerűen meghozta az olcsóbb, de rosszabb minőségű áruk megjelenését. Ezek könnyedén meghibásodhatnak, rövidebb élettartammal üzemelnek, így a továbbiakban bemutatunk pár szempontot, melyek segíthetnek a végső döntés meghozatalában.

Tudatosan válogassunk!

A legfontosabb, hogy aránylag pontos elképzelésünk legyen a végeredmény tekintetében. Ehhez érdemes figyelembe venni a végső felhasználás által diktált szempontokat. Különböző színek és színhőmérsékletek radikálisan eltérő eredményeket hozhatnak. A melegebb színek kiválóan alkalmasak hangulatvilágítás gyanánt, ha viszont a figyelemfelkeltés a célunk, érdemesebb élénkebb, hűvösebb árnyalatokkal operálnunk. Ha több színt is meg akarunk jeleníteni a telepített szalaggal, RGB vagy RGBW megoldások is rendelkezésre állnak, melyek között a legfontosabb különbség, hogy amíg az RGB alapvetően a három alapszín (vörös, zöld, kék;) keverésével hoz létre fehér fényt, az RGBW esetében egy külön chip gondoskodik erről. Utóbbi valamivel tisztább hatást ad, így ha különböző színek mellett a megszokott fehér világításra is szükségünk van, utóbbi lesz a szerencsésebb választás. 

Energiacímke

A LED technológia unalomig ismételt ismérve az energiahatékonyság. Szerencsére a LED lámpákat kötelező ellátni energiacímkével, mely elég jó tájékozódási pontot nyújt a választásban. Az „A” minősítés alatti termékek feltehetőleg régebbi, kevéssé kiforrott technológiát alkalmaznak, melyek nem csak hogy rosszabb fényhasznosítással üzemelnek, de jellemzően könnyebben meg is hibásodnak. Ha a LED előnyeit pénztárcánkon is érezni akarjuk, hosszútávú megoldásként kell gondolnunk rá, ergo nem érdemes az egyszeri telepítési költségen spórolni, hiszen a megtakarítás csak a magas élettartam mellett tapintható ki. 

Beszerelés

Ha nem mozgunk otthonosan a technikai jellegű házimunkák területén, komoly fejtörést okozhat hogyan fog munkába állni a megvásárolt LED szalag. A vásárlás előtt először természetesen azt kell eldöntenünk, hogy milyen hosszú szalagra van szükségünk. Ezzel kapcsolatban általában azt mondhatjuk, hogy érdemes ráhagyni pár métert előzetes számításainkra, hiszen maga a szalag a későbbiekben könnyen vágható, szükség esetén ismételten összeforrasztható. Ezzel kapcsolatban már mi is számos bejegyzést adtunk közre. 

A másik kardinális kérdés, a LED elektromos árammal való táplálása. Attól függően, hogy milyen hosszú, illetve milyen teljesítménnyel üzemel a választott termék, számos eltérő forgatókönyv jöhet szóba. Az előzetes tájékozódás érdekében mi is készítettünk egy LED szalag kalkulátort, illetve több témába vágó cikket is. A konkrét vásárlás során azonban érdemes szakértő véleményét is kikérni.